5 Παρενέργειες από την Υπερβολική Κατανάλωση Λευκού Ψωμιού

Pinterest

Δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που να μην τρώει ψωμί! Το ψωμί είναι το βασικό συνοδευτικό στα γεύματά μας και δεν λείπει ποτέ από κανένα τραπέζι. Ή μάλλον λάθος! Δεν αποτελεί μόνο το βασικό συνοδευτικό για το μεσημεριανό ή το βραδινό μας, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελεί την βασική μας τροφή. Για παράδειγμα, πόσοι από εσάς δεν τρώτε το πρωί μια με δυο (ή κάποιοι και περισσότερες) φέτες ψωμί με μαρμελάδα, μέλι ή μερέντα; Και κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετοί δεν τρώτε ενδιάμεσα στα γεύματα ένα τοστ;

Βέβαια, όπως θα γνωρίζετε ήδη, υπάρχουν πολλά είδη ψωμιού με αρκετές διαφορές. Υπάρχει το λευκό ψωμί, το ψωμί ολικής άλεσης, το πολύσπορο, ψωμί με αλεύρι Ζέας, με προζύμι, με καλαμποκάλευρο. Κάποια από αυτά προάγουν την καλή υγεία μας και κάποια δυστυχώς την μπλοκάρουν. Βέβαια ακόμα και αν τρώτε το πιο υγιεινό ψωμί, χρειάζεται μέτρο.

Οι διαφορές στα είδη του ψωμιού προκύπτουν κυρίως στο αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Επίσης η σύσταση τους σε θρεπτικές ουσίες διαφέρει σε κάθε τύπου ψωμιού. Έχει αποδειχθεί ότι το λευκό ψωμί είναι το λιγότερο θρεπτικό από όλα τα είδη.

Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από άσπρο, επεξεργασμένο αλεύρι, είναι πλούσιο σε νάτριο, έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αρκετή γλουτένη ενώ δεν περιέχει φυτικές ίνες. Έτσι παρόλο που είναι ίσως το πιο νόστιμο ψωμί από όλα τα είδη, δεν έχει καμία θρεπτική αξία, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υπερβολική κατανάλωσή του θα μπορούσε να προκαλέσει αρκετές δυσλειτουργίες στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό το λόγο οι ειδικοί και οι διατροφολόγοι συνιστούν να αντικαταστήσουμε το λευκό ψωμί και όλα τα παράγωγά του με κάποιο από τα υπόλοιπα είδη που υπάρχουν και κυρίως με ψωμί ολικής άλεσης.

Βρήκαμε λοιπόν, τι μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωση λευκού ψωμιού. Τι λέτε; Είστε έτοιμοι να δούμε μερικές από αυτές;

Πάτησε Επόμενη για να μάθεις περισσότερα.

Επόμενη
Μοιράσου

Comments are closed.